Blogopmaak

Dyslexie

Wat is dyslexie?

Dyslexie is een leerstoornis die wordt gekenmerkt door een hardnekkig probleem in het aanleren van vlot lezen en/of spellen. Deze leerstoornis is niet het gevolg van omgevingsfactoren en/of lichamelijke of neurologische of algemene verstandelijke beperking.


Oorzaak en prevalentie

In Nederland wordt geschat dat één op de 10 tot 20 kinderen in meer of mindere mate last heeft van dyslexie. Dyslexie komt bij jongens en meisjes voor en begint een rol te spelen bij het leren lezen. De oorzaak van dyslexie is nog niet bekend. Het lijkt erop dat bepaalde delen van de hersenen die taal verwerken niet goed functioneren. Erfelijkheid speelt waarschijnlijk een rol, veel kinderen die dyslexie hebben, hebben vaak ook familieleden met dyslexie.


Signalen

Signalen op kleurleeftijd voor eventuele leesproblematiek zijn:

- Moeite met leren van kleuren;

- Moeite met onthouden van namen;

- Moeite met het onthouden van liedjes;

- Moeite met het vlot benoemen van dingen;

- Algemeen zwak taalniveau.


Wat doet een logopedist?

De logopedist zal eerst een intakegesprek houden om de hulpvraag te horen en klacht in kaart te brengen. Er zal onderzoek plaats vinden om te kijken waar het kind precies moeite mee heeft. Na het onderzoek zal een behandelplan opgesteld worden, waarbij ouder(s)/verzorger(s) en/of leerkracht(en) bij worden betrokken. De nadruk van de behandeling verschilt per kind. De nadruk kan liggen op het verbeteren van de klank- tekenkoppeling, het automatiseren van het lezen/en of spellen door middel van leerstrategieën. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het leren accepteren van lees- en/of spellingsproblemen.

Met geduld en veel doorzettingsvermogen kan behandeling goede resultaten geven.


Hoe kan een behandeling er uitzien?

Een kind kan moeite hebben met het benoemen van letters, het kind noemt een verkeerde letter bij het verkeerde teken. De /b/ wordt verwisseld door de /d/ of de /ei/ wordt een /ie/. Wanneer kinderen een verkeerde klank-tekenkoppeling maken is het lastig om het woord correct te lezen. Tijdens de behandeling wordt de klank met een multisensorische aanpak ingeprent. Het kind moet de letter bekijken, benoemen, schrijven en het gebaar maken. Op deze manier wordt de letter op meerdere manieren aangeboden waardoor de klank beter automatiseert. Naast moeite met de klank-tekenkoppeling kan een kind ook moeite hebben met het vloeiend leren lezen, kinderen lezen dan voornamelijk spellend (/r/ /oo/ /s/ in plaats van /roos/). Tijdens de logopedische behandeling kunnen we dan inzetten op zoemend lezen of klinkerlezen. De focus van de behandeling kan ook liggen op het verminderen van radend lezen of het verbeteren van de spelling.


Adviezen voor ouders

Wanneer een kind moeite heeft met het benoemen van de juiste letter kan het beste de letter voorgezegd worden. Het is belangrijk dat het kind een juiste klank-tekenkoppeling maakt. Voorzeggen is namelijk beter dan het laten raden van een letter, de kans is dan groot dat het kind een verkeerde klank-tekenkoppeling maakt. Kinderen die moeite hebben met lezen verliezen vaak snel motivatie en zin in het lezen, dus zorg dat lezen leuk is! Dit kan bijvoorbeeld door samen te lezen (het kind leest 2 bladzijdes en de ouder geeft 1 bladzijde cadeau) of maak een leesmeter met uw kind en bedenk samen een beloning bij een x aantal gelezen boeken. Laat het kind een boek kiezen wat hij of zij leuk vindt, is het boek te moeilijk? Het boek kan dan ook gebruikt worden als voorleesboek.


Websites voor meer informatie

- www.dyslexiecentraal.nl

- https://www.nkd.nl

- https://hoi-foundation.nl/happydyslectisch-toolbox/


door Marinka Reijmer 29 apr., 2024
Bescherming van het gehoor is bescherming van de stem
door Marinka Reijmer 28 mrt., 2024
Invloed van voorlezen op de taalontwikkeling
door Marinka Reijmer 25 jan., 2024
Gastblog - FitRise podcast
door Marinka Reijmer 06 dec., 2023
Gastblog - Prago - Leren lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden voor volwassenen
door Marinka Reijmer 15 nov., 2023
Gezocht! Een enthousiaste duizendpoot!
door Marinka Reijmer 06 nov., 2023
Wereld Prematuren Dag
door Marinka Reijmer 02 okt., 2023
Kinderboekenweek 2023
door Marinka Reijmer 25 sep., 2023
Vacature!
door Marinka Reijmer 01 jun., 2023
Gastblog - Janssen van Dijke fysiotherapeuten Zelhem en Hengelo
door Marinka Reijmer 01 mei, 2023
Logopedie en MS
Meer posts
Share by: