Blogopmaak

Het is vandaag Wereld TOS dag!

Het is vandaag WERELD TOS DAG! We zetten iedereen met een TOS  vandaag in het zonnetje en dat is heel belangrijk, want veel mensen hebben nog nooit gehoord van een TOS.

Tijd voor meer informatie over dit belangrijke onderwerp dus!  

Wat is een TOS?
TOS staat voor taalontwikkelingsstoornis. Ongeveer 266.000 kinderen en jongeren hebben een TOS (ongeveer 5%). In de hersenen van deze kinderen en jongeren wordt taal minder goed verwerkt. Kinderen, jongeren en volwassenen met TOS hebben daarom veel moeite met uiten en begrijpen van taal. Met extra hulp (denk aan logopedie, de juiste begeleiding op school en thuis, enz.) kunnen mensen met TOS goed meekomen, maar het kost hen wel erg veel energie. Je hebt er namelijk dag in en uit mee te maken, want de hele maatschappij staat in het teken van taal.
Omdat de signalen niet altijd herkend worden, denkt men vaak dat een kind met TOS gewoon niet zo slim is. Sommige kinderen blijven hun hele leven last houden van de gevolgen van hun taalstoornis, ook als (jong)volwassene kun je nog hinder ondervinden van een TOS. Er kunnen problemen zijn in een opleiding of in een baan.

Hoe herken je een TOS?
Er zijn voor elke leeftijdsgroep kenmerken om een TOS te herkennen. De 'Jos heeft een TOS' posterserie geeft informatie over Jos als baby, basisschoolleerling en puber. De posters gaan over het herkennen van een TOS. Klik hieronder op de leeftijd voor de poster met de kenmerken in die leeftijdsgroep.

baby - dreumes - peuter basisschool middelbare school


Hoe stel je een TOS vast?

Om de diagnose TOS te kunnen stellen worden de taalvaardigheid, het gehoor en de non-verbale intelligentie beoordeeld. Dit laatste om uit te sluiten dat de taalproblemen worden veroorzaakt door een gehoorverlies of verminderde intelligentie. De taalvaardigheid wordt door de logopedist in kaart gebracht met verschillende taaltests voor het taalbegrip en de taalproductie (woorden en zinnen). Daarnaast worden de communicatievaardigheden van het kind beoordeeld. Is de diagnose een taalontwikkelingsstoornis, dan wordt in overleg met de ouders en school een plan gemaakt om zo gericht mogelijk aan de taalontwikkeling te werken.


Heel vervelend dus zo'n TOS, maar wat kan de logopedist eraan doen?

Als de diagnose TOS is gesteld moet worden bepaald welke behandeling het beste bij het kind of de jongere past. Er wordt gekeken op welk onderdeel van de taal het kind/jongere het meeste problemen heeft. Ook wordt er goed gekeken naar de hulpvraag, waar wil het kind/de jongere mee geholpen worden. Er wordt samen een behandelplan gemaakt. De therapie kan indirect of direct zijn. Bij indirecte therapie worden de ouders door de logopedist geïnstrueerd hoe zij de taalontwikkeling het best mogelijk kunnen stimuleren. Bij directe therapie gaat de logopedist met het kind aan de slag, maar ook hier is de samenwerking met ouders/school/enz. erg belangrijk.


Wil je meer informatie over TOS? Kijk eens op onderstaande sites:

- https://www.logopediedoetinchem.nl/taal

- https://wereldtosdag.nl/

- https://www.kindentaal.nl/home

- https://www.logopedie.nl/kennis/taalontwikkelingsstoornis-tos/


Documentaire over TOS

Vrijdag 16 oktober om 20 uur wordt de trailer van de documentaire 'De onzichtbare wereld die TOS heet.' gelanceerd, eind 2020 is deze documentaire te zien. De documentaire gaat over Logan, een jongen met waarschijnlijk een TOS. In de documentaire gaan ze op zoek naar de diagnose en wordt er meer vertelt over de misverstanden en onduidelijkheden over een TOS. Zijn jullie nieuwsgierig naar de trailer, klik op deze link: www.facebook.com/glimlachmedia

door Marinka Reijmer 29 apr., 2024
Bescherming van het gehoor is bescherming van de stem
door Marinka Reijmer 28 mrt., 2024
Invloed van voorlezen op de taalontwikkeling
door Marinka Reijmer 25 jan., 2024
Gastblog - FitRise podcast
door Marinka Reijmer 06 dec., 2023
Gastblog - Prago - Leren lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden voor volwassenen
door Marinka Reijmer 15 nov., 2023
Gezocht! Een enthousiaste duizendpoot!
door Marinka Reijmer 06 nov., 2023
Wereld Prematuren Dag
door Marinka Reijmer 02 okt., 2023
Kinderboekenweek 2023
door Marinka Reijmer 25 sep., 2023
Vacature!
door Marinka Reijmer 01 jun., 2023
Gastblog - Janssen van Dijke fysiotherapeuten Zelhem en Hengelo
door Marinka Reijmer 01 mei, 2023
Logopedie en MS
Meer posts
Share by: