Blogopmaak

Broddelen, wat is dat?

Wat is broddelen?

Niemand spreekt honderd procent vloeiend. Zelfs de meest welbespraakte spreker maakt zo nu en dan spreekfouten, en waarschijnlijk maken de meesten van ons deze fouten vaker dan we eigenlijk zouden willen.

Er zijn allerlei soorten spreekfouten. We kunnen bijvoorbeeld woorden of klanken toevoegen om onszelf tijd te geven om na te denken, zoals ‘uh’ of ‘nou’. Ook kunnen we een zin herstellen als we tijdens het spreken merken dat een geformuleerde zin niet het gewenste effect heeft. Veel voorkomende spreekfouten zijn ook dat woorden herhaald worden of dat de spreker struikelt over woorden. Als reactie op dit soort fouten zeggen mensen dan zoiets als ‘Oeps, wat zit ik weer te stotteren’. Dit is echter geen stotteren, maar broddelachtig spreken. Pas als iemand veel van deze versprekingen maakt die op diverse momenten en in meerdere spreeksituaties optreden, spreken we van broddelen.

De definitie van broddelen wordt omschreven als ‘een stoornis in de vloeiendheid van spreken waarbij de spreker niet in staat is zijn tempo aan te passen aan de linguïstische (grammaticale encodering) of motorische (fonologische encodering) eisen van het moment (Van Zaalen, 2009).’


Kenmerken broddelen

Onderstaand de meest voorkomende kenmerken van broddelen:

- Hoog articulatietempo;

- Slechte verstaanbaarheid;

- Veel normale niet-vloeiendheden;

- Chaotische vertellen door onjuiste woord- of zinsstructuren;

- Een onjuist gebruik van pauzes (te veel, te weinig of op onlogische plekken)

- In elkaar schuiven van klanken (bijvoorbeeld: televisie wordt tevisie)

- Niet bewust van het onduidelijk spreken


Benieuwd of er een kans is dat je broddelt? Via deze link kun je een zelftest doen.

Vermoedens Van Broddelen? Doe De Zelftest Broddelen! (toofastforwords.com)


Oorzaak

Broddelen ontstaat door een onvoldoende rijping van het centraal zenuwstelsel. Bij broddelen speelt net als bij stotteren erfelijkheid een belangrijke rol. Broddelen komt bij kinderen en volwassenen voor. Bij kinderen kan broddelen pas worden vastgesteld vanaf een jaar of 10. Dit betekent niet dat een kind daarvoor nog geen kenmerken heeft van broddelen, maar de spraak moet eerst volledig zijn ontwikkeld voordat het vastgesteld kan worden.


Verschil broddelen en stotteren

Broddelen is een spraak- en taalstoornis die een aantal kenmerken gemeen heeft met stotteren, maar er zijn ook veel verschillen:


Echter zien we in de praktijk dat mensen ook een mengvorm kunnen hebben van broddelen en stotteren, het kan dus ook samengaan. 

 

Wat doet de logopedist?

De logopedist zal eerst een intakegesprek houden om de klacht goed in kaart te brengen. Daarna zal er onderzoek gedaan worden naar het broddelen. Als het probleem in kaart gebracht is wordt er een behandelplan opgesteld. De behandeling richt zich op de aspecten van het broddelen die de communicatie nadelig beïnvloeden. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is de bewustwording van de eigen spraak. Dit wordt gedaan door middel van bijvoorbeeld audio/video opnames. Daarnaast leert iemand die broddelt zijn spreeksnelheid vertragen en wordt er gewerkt aan het herkennen van woordstructuren en het herkennen van lettergrepen binnen een woord. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door syllable tapping; je tikt met je vingers mee bij iedere lettergreep die je uitspreekt. Zo raak je beter bewust van het aantal lettergrepen en worden alle lettergrepen uitgesproken. Bij de talige kant van broddelen zal aandacht worden besteed aan het formuleren van zinnen en verhalen. Hierbij is het nemen van pauzes vooral geschikt.

Het resultaat van de behandeling hangt af van de ernst van het broddelen, doorzettingsvermogen, concentratievermogen en motivatie.


Heb je vragen of herken je dingen in de tekst, je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met de praktijk voor meer informatie!

 

 

door Marinka Reijmer 29 apr., 2024
Bescherming van het gehoor is bescherming van de stem
door Marinka Reijmer 28 mrt., 2024
Invloed van voorlezen op de taalontwikkeling
door Marinka Reijmer 25 jan., 2024
Gastblog - FitRise podcast
door Marinka Reijmer 06 dec., 2023
Gastblog - Prago - Leren lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden voor volwassenen
door Marinka Reijmer 15 nov., 2023
Gezocht! Een enthousiaste duizendpoot!
door Marinka Reijmer 06 nov., 2023
Wereld Prematuren Dag
door Marinka Reijmer 02 okt., 2023
Kinderboekenweek 2023
door Marinka Reijmer 25 sep., 2023
Vacature!
door Marinka Reijmer 01 jun., 2023
Gastblog - Janssen van Dijke fysiotherapeuten Zelhem en Hengelo
door Marinka Reijmer 01 mei, 2023
Logopedie en MS
Meer posts
Share by: